torstai 13. joulukuuta 2018

Cinemare – Kauhuelokuvia yöllä Joensuussa!

Olen nyt kolmeen otteeseen käynyt yöllä istumassa Elokuvateatteri Tapiossa katsomassa kauhuelokuvia. Syyllinen tällaiseen yöunien väärinkäyttöön on Cinemare elokuvatapahtuma, joka kerää kauhu-, roska- ja kulttielokuvien ystävät katsomaan koko yöksi elokuvia. Olen noiden elokuvatyylien suuri ystävä ja nukkuminen on mielestäni ajanhukkaa, joten mikäs sen parempi tapa viettää yönsä, kun tiirailla klassikoita.


Kuva: Samuli Longi


Cinemare-elokuvayö ei ole mikään helppo homma, koska kun istut elokuvateatterissa katsomassa vaikka viisi elokuvaa putkeen, niin olo on kuin katsomasi elokuvan zombiella. Tauolla vaellat käytäviä pitkin kahvin perässä, kuin aivoja himoitseva eläväkuollut. Viimeksi tapahtuma järjestettiin 30.11. – 2.12.2018 ja olin siellä lauantai-illasta lähtien katsomassa elokuvia ja tällä kertaa saldoksi jäi kolme elokuvaa. Pääsin kotia kohti puoli viiden aikaan aamusta.

Kuva: Samuli Longi

Halusin tietää enemmän mistä tässä Cinemaressa on kyse, joten haastattelin Jarkko Kuittista, joka on mastermind tapahtuman takana. Tässä on haastattelun antia.

Mikä on Cinemare?
Kauhu-, roska- ja kulttielokuviin keskittyvä öinen elokuvatapahtuma.

Mistä lähti idea ruveta järjestämään tällaisia elokuvatapahtumia?

Olin käynyt 18-vuotiaasta lähtien vuosittain Helsingin Night Visions -festivaaleilla ja aloin miettiä, että toimisikohan vastaavantyyppinen tapahtuma Joensuussakin. Ja toimihan se!

Kuinka monta kertaa Cinemare on järjestetty?
Ensimmäinen Cinemare järjestettiin marraskuussa 2005. Cinemare-tapahtumia on järjestetty yhteensä noin kolmekymmentä, kun lasketaan keväiset Ghost of Cinemaret sekä esim. Cinemare goes Kerubi -tapahtumat.

Onko minkä verran tapahtuma muuttunut tässä ajan myötä?

Ei juuri ollenkaan, samalla hyväksi havaitulla konseptilla on aika pitkälti menty.

Onko teillä jokaiseen tapahtumaan joku tietty teema?

Ei ole suunniteltuja teemoja, tosin joskus valituista elokuvista löytyy tahattomasti paljonkin yhdistäviä tekijöitä.


Kuva: Samuli Longi

Kuinka elokuvat valitaan tapahtumaan?
Elokuvia valitaan yhteistyössä muiden Suomen kauhufestarien kanssa eli Night Visionsin, Tampereen Cinemadromen sekä Iin kunnassa järjestettävän Iik!!:n kanssa. Elokuvien valinnassa esityskopioiden saatavuus ja esitysoikeuksien hinta ovat merkittäviä tekijöitä, hintapyynnöt ovat toisinaan niin poskettomia, että kaikkea ei pysty ottamaan vaikka kuinka haluaisi. Osa valittavista elokuvista on itse tullut nähtyä jossain festarilla, ja jos se on toiminut hyvin yleisölle niin miksei toimisi täälläkin. Valintoja on joskus hankala tehdä, jos joutuu katsomaan elokuvan yksin esim. toimistolla esikatselulinkin kautta, koska katselukokemus on niin paljon huonompi kuin teatterissa.

Milloin on seuraava Cinemare ja mitä silloin on lupa odottaa?
Seuraava tapahtuma on todennäköisesti Ghost of Cinemare huhtikuun alussa, ellei järjestetä jotain pienempää tapahtumaa jo ennen sitä...

Miksi kannattaa tulla Cinemareen?
Jos tykkää kauhusta (tai muuten vaan vinksahtaneista elokuvista) ja katselukokemuksesta elokuvateatterissa samanhenkisen yleisön kanssa niin festarinäytökset ovat ihan parasta.

Mitä haluat sanoa Cinemaren ja kauhuelokuvien ystäville?
Kannattaa käydä ahkerasti tapahtumissa ja myös säännöllisesti katsomassa teattereiden normaaliohjelmistoissa pyöriviä kauhuelokuvia. Vain katsojat voivat pitää tällaiset tapahtumat ja kauhuelokuvakulttuurin hengissä.
--


Ottakaa esimerkiksi Facebookin kautta seurantaan Cinemare, niin pysytte ajantasalla tulevista tapahtumista. Tässä linkkiä Facebookin puolelle.



Kuva: Samuli Longi

Huom. Oikealla takana tuo valoinen pää on allekirjoittanut tekemässä viimeiset sometukset ennen elokuvan alkua :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti